Τσίπρας στη ΔΕΘ: Σε ένα χρόνο η χώρα θα βρίσκεται εκτός μνημονίων

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Σε ένα χρόνο η χώρα θα βρίσκεται εκτός μνημονίων Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
9

«Θα μιλήσω για το αύριο για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας, το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ στο Συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

«Θα ήθελα να αρχίσω με μια ιδιαίτερη αναφορά στη τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Κίνα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, πρωταγωνίστρια σήμερα των διεθνών εξελίξεων» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο ουσιαστικές, πιο εποικοδομητικές, πιο φιλικές».

«Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας, το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι ένα κοινό για όλους μας» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς».

«Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους» εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα που χρεοκόπησε.

«Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτόγεννη πλεονάσματα και αυτό ενίσχυσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα»

«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας.»

«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «εξαιρετικό οιωνό».

«Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

«Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός» επέμεινε ο πρωθυπουργός και το απέδωσε σε «συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών».

«Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ», είπε.

«Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ.Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».

«Το 2017 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 25%» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την ίδια περίοδο «συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων».

«Στρατηγικός μας στόχος» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ένα δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020».

«Επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Αναφερθείς στο θέμα της διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί- τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου:

Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους.

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

«Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει θα έχει μια τέτοια εξέλιξη μετά από 7 χρόνια σκληρής επιτροπείας;», αναρωτήθηκε.

«Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του.

Όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των σπρεντ στα ομόλογα, και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Μόνο η Δίκαιη Ανάπτυξη που συμπαρασύρει τους πολλούς στα δικαιώματα και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη με προοπτική», είπε.

«Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η «ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014».

«Ιδιαίτερα σημαντικό» χαρακτήρισε δε το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος, για να υποστηρίξει το επιχείρημα του λέγοντας: «Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%».

Μιλώντας για την ψηφιακή πολιτική της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «έντονο» το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών της.

«410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν "ξεχασμένες"».

«Ταυτόχρονα», είπε, «14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση».

Μιλώντας για την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θέλει να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων.

«Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό. Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.»

Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, «θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από οκτώ, δυστυχώς, ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής.»

Πολιτική
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Μετάφραση: σε ένα χρόνο παρά κάτι θα κάνω εκλογές, τις οποίες θα φροντίσω να χάσω ώστε να έχω να λέω ότι αν έμενα θα τρώγατε με χρυσά κουτάλια. Ξέρω 'γω, μου τα εξήγησε ο Κωστάκης.
Έχει πλάκα να διαβάζεις σχολιαστές και να ακούς τον κόσμο εκεί έξω να κοροϊδεύει τον Τσίπρα για τα Αγγλικά του, την ασχετοσύνη του για τα πάντα, την αγραμματοσύνη του και το βλέμμα αγελάδας. Πολύ πλάκα κυριολεκτικά. Είναι συχνά οι ίδιοι άνθρωποι που όταν τους ρωτούσες πως θα γίνει Πρωθυπουργός της χώρας ένας τόσο προβληματικός άνθρωπος που δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη σε Ελληνικά και Αγγλικά σου έλεγαν "ναι είδαμε και αυτούς που μπορούσαν"! Φάτε τον τώρα και μόκο. Μόκο κυριολεκτικά. Πληρώστε τους φόρους σας, τον ΕΝΦΙΑ, το χαράτσι στην ΕΡΤ και μόκοτο. ==================

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ