Αυτό θα είναι ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι αλλά δεν πρέπει αν εφησυχάζουμε δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επαύριο της εξόδου της Αθήνας στις αγορές.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», o πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν χρειάζεται να ευλογεί ο ίδιος τα γένια του: «Όλος ο διεθνής τύπος έχει πάρα πολύ θετικά σχόλια για την Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όπως μάλιστα πρόσθεσε, ανοίχτηκε απλώς ένας δρόμος και «πρέπει η δοκιμαστική έξοδος να επαναληφθεί με επιτυχία, για να βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018 στις αγορές».

 

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, που αποτελεί αρχή του τέλους μια περιπέτειας» ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η προηγούμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν μια επικοινωνιακή απόπειρα διότι, συν τοις άλλοις, έγινε παραμονή των ευρωεκλογών.

 

Δυναμική επιστροφή της Ελλάδας

 

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, ωστόσο εξήγησε ότι η χώρα έχει καλύψει το 1/3 της καταστροφής, στην αγορά εργασίας ο δρόμος είναι μακρύς.

 

«Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας»

 

«Βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%» εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά, «το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα success story».

 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

 

«Μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος»

 

Όσο αφορά το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (...), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, προϋπόθεση θα ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. «Φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης», είπε.

 

«Ο στόχος παραμένει για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και η χθεσινή εξέλιξη φέρνει αυτό τον στόχο πιο κοντά. Σε αυτό συμβάλει και το επιτόκιο - έκπληξη που πετύχαμε» δήλωσε και ανέφερε ακόμη ότι είχαμε υπερεκτιμήσει την υπόθεση της ποσοτικής χαλάρωσης ως προς τη στάση των αγορών, απεδείχθη όμως ότι δεν είχαμε δίκιο καθώς οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά.

 

Για το θέμα του χρέους ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαδρομή δεν τελείωσε, αλλά έχουν τεθεί τα θεμέλια για ένα γερό οικοδόμημα. Πιστεύω, πρόσθεσε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα έχουμε και την ποσοτικοποίηση αυτού του αλγορίθμου (για το χρέος).

 

«Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο»

 

«Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην ανάγκη να σχεδιαστεί το αύριο με καλύτερους όρους.

 

«Όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις. Έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο»

 

Αναφορικά με το θέμα της φορολογίας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε».

 

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο τόνισε και σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

 

«Δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες»

 

Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον «Alpha».

 

Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

 

Υπάρχει πολιτική βούληση να σταματήσει η φοροδιαφυγή

 

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή, για θέματα που αφορούσαν στο παρελθόν, το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσει η φοροδιαφυγή.

 

Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. «Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως «αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μάς κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο».

 

Είμαστε αυτοί που οδηγούμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία

 

«Η μεγάλη αδυναμία της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν ούτε έναν ότι είμαστε ανέντιμοι, όταν εκείνοι έφτασαν τη χώρα εδώ πού την έφτασαν» είπε ο πρωθυπουργός. «Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει όλα αυτά (τις προεκλογικές εξαγγελίες), πήγαμε σε συμφωνία μετά τις εκλογές», σημείωσε.

 

«Είμαστε αυτοί που οδηγούμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και αυτό δεν το θέλουν πολλοί», επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός.

 

Για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω, θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του

 

Όπως ήταν φυσικό, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο θέμα του πρώην υπουργού Οικονομικών και τα επίμαχα αποσπάσματα από το βιβλίο του που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

«Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, μου κάνει εντύπωση πως 3 εφημερίδες την ίδια Κυριακή αποφάσισαν να έχουν το ίδιο θέμα. Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν για αλλαγή ατζέντας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα ούτε καν εμένα, δεν με αφορά που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης, για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω, θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

 

«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων»

 

«Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης - δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους.

 

Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος καταλόγισε δε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

 

«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά κ. Τσίπρας.

 

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας»

 

«Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ασφάλεια και την παραβατικότητα.

 

Ερωτηθείς για τα Εξάρχεια, τα χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερη περιοχή, και υπενθύμισε την πρόσφατη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν έχω ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από τα Λιόσια, το Μενίδι, το δήμο Αχαρνών. Πρέπει να βρούμε μια λύση σίγουρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η καταστολή θα φέρει αποτέλεσμα». Πάντως τόνισε πως η Ελλάδα μένει μια χώρα ασφαλής όταν όλη η Ευρώπη δεν είναι, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

Για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε πως η χώρα μας έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πως έχει απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση, «για να προστατεύσεις την ασφάλεια της χώρας πρέπει να προσέχει την ειρήνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση έχει σημαντική γεωπολιτική θέση η οποία έχει ενισχυθεί». Επανέλαβε ακόμη πως «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο λαός μας έχει υποφέρει, πληρώνοντας άδικα ευθύνες που δεν του αναλογούσαν» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «περάσαμε την περιπέτεια και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτή η τιτάνια προσπάθεια θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, δεν εφησυχάζουμε αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης και να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα», τόνισε.

 

«Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής στην κοινωνία, να βοηθήσουμε να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχουν και καλές ειδήσεις που όμως δεν προβάλλονται.