Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία;

Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία; Facebook Twitter
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) συστήνει καθημερινά 2 ποτήρια κρασί στις γυναίκες και 3 στους άντρες. Παρατηρούμε ότι η μεσογειακή διατροφή συστήνει 1 κρασάκι στις γυναίκες και 2 στους άντρες. Δίνεται, μάλιστα, έμφαση στον τρόπο κατανάλωσης και προτείνεται να απολαμβάνουμε το κρασί με παρέα και φαγητό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
2

Το κρασί κερδίζει τις προτιμήσεις μας ολοένα και περισσότερο έναντι των «σκληρών» ποτών. Χρήσιμο είναι να μάθουμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες και οι θερμιδικές αξίες του, συζητώντας με τη Διατροφολόγο PhD Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Διατροφής στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής στο ΤΕΙ Αθήνας.

— Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που εξαίρουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού. Ισχύει κάτι τέτοιο, και γιατί;

Πράγματι, έχουν αποδειχθεί διαφορετικές ευεργετικές επιδράσεις της ήπιας κατανάλωσης κρασιού στην υγεία μας. Παρατηρήθηκε ότι προκαλεί τη σημαντική αίσθηση ότι είμαστε υγιείς, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και τελικά την ποιότητα της ζωής μας. Μακροπρόθεσμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος (κατά 30%) και εμφάνισης καρκίνου στομάχου και πνεύμονα, ενώ μειώνει τις πιθανότητες κατάγματος της λεκάνης. Τα παραπάνω οφέλη καρπούνται όσοι πίνουν καθημερινά 1-2 ποτηράκια κρασιού, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου κρασί ή προτιμούν την μπίρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Αντίθετα, η συστηματική υπερκατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ λευκού και ερυθρού, όσον αφορά τα ευεργετικά συστατικά που λαμβάνουμε;

Ναι, κυρίως ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση. Ενώ η περιεκτικότητα του οινοπνεύματος είναι ίδια στο λευκό και στο κόκκινο κρασί (~12%), συνεπώς και η ευεργετική δράση τους παρόμοια, ξεχωρίζει το κόκκινο κρασί για την περιεκτικότητά του σε πολυφενόλη, ρεσβερατόλη και μελατονίνη. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση του κόκκινου κρασιού σε σχέση με το λευκό. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, καθώς και στην ευκολία προσαρμογής στους βιορυθμούς της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, οι θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σε σχέση με το λευκό είναι παρόμοιες (125 kcal/121 kcal), η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ακριβώς η ίδια (3,8 γρ.), τα φυσικά σάκχαρα είναι 9 γρ. λιγότερα στο κόκκινο, ενώ 1,4 γρ. στο λευκό. Τα ωφέλιμα για τα οστά μας ασβέστιο (1% και στα δύο είδη) και φώσφορος (3,5% στο κόκκινο και στο 2,6% στο λευκό) περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες και στα δύο είδη. Ελάχιστα περισσότερο μαγνήσιο έχει το κόκκινο 5%, ενώ το λευκό 4%. Διπλάσια ποσότητα σιδήρου περιέχει το κόκκινο κρασί (4%) σε σχέση με το λευκό(2%). Δεν θεωρείται όμως το κρασί σημαντική διατροφική πηγή για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μια και ένα ποτήρι (140 ml) προσφέρει λιγότερο από το 10% των ημερήσιων αναγκών σε αυτά, με οριακή εξαίρεση το μαγνήσιο, που φτάνει στο 11%.

Τις θερμίδες από 2 κρασοπότηρα μας δίνει ένα νεροπότηρο μπίρα και μόνο ένα σφηνάκι από τα βαριά ποτά. Αναλογιστείτε ότι μια βραδιά κυλάει αβίαστα με παρέα και 2 κρασάκια, ενώ αν προτιμήσουμε 2 μπίρες ή 2 σκληρά ποτά, έχουμε «φάει» αντίστοιχα 2 ή 4 μπριζόλες!

Ποια είναι η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα για τον μέσο ενήλικα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) συστήνει καθημερινά 2 ποτήρια κρασί στις γυναίκες και 3 στους άντρες. Παρατηρούμε ότι η μεσογειακή διατροφή συστήνει 1 κρασάκι στις γυναίκες και 2 στους άντρες. Δίνεται, μάλιστα, έμφαση στον τρόπο κατανάλωσης και προτείνεται να απολαμβάνουμε το κρασί με παρέα και φαγητό. Καλό θα ήταν να αρκούμαστε στα 20 γρ. και να μην ξεπερνάμε τα 30 γρ. αλκοόλ/ημέρα. Κάθε ποτήρι κρασί (~140 ml) περιέχει 10 γρ. αλκοόλ. Τόσο οινόπνευμα περιέχουν 25 ml ουίσκι ή κάποιο άλλο «σκληρό ποτό» (ένα σφηνάκι) ή 250 ml μπίρας (ένα νεροπότηρο).

Και η θερμιδική τους αξία δεν μας επιβαρύνει;

Με 7 kcal/γρ. θεωρούμε τις θερμίδες του οινοπνεύματος «μπόλικες», γιατί είναι σχεδόν διπλάσιες από τις 4 kcal/γρ. που δίνουν οι υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια) και οι πρωτεΐνες (π.χ. ψαχνό κρέας). Το αλκοόλ πλησιάζει δηλαδή τις 9 kcal/γρ. του λίπους. Αν είναι γλυκό το κρασί, προστίθενται και οι θερμίδες της ζάχαρης (4 kcal/γρ.), συνεπώς μπορεί να παχύνουμε αν παραπίνουμε αλκοολούχα ποτά. Με 2 ποτηράκια κρασί προσλαμβάνουμε περίπου 150 kcal, είναι δηλαδή σαν να έχουμε φάει (σε θερμίδες) μια μικρή μπριζόλα − μικρή όμως! Τις θερμίδες από 2 κρασοπότηρα μας δίνει ένα νεροπότηρο μπίρα και μόνο ένα σφηνάκι από τα βαριά ποτά. Αναλογιστείτε ότι μια βραδιά κυλάει αβίαστα με παρέα και 2 κρασάκια, ενώ αν προτιμήσουμε 2 μπίρες ή 2 σκληρά ποτά, έχουμε «φάει» αντίστοιχα 2 ή 4 μπριζόλες!

Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία; Facebook Twitter
Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής μας, που δυσκολεύει την προμήθεια φρέσκων τροφίμων και παρασκευής τους στο σπίτι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως σε όλα τα προϊόντα διατροφής, έτσι και στο κρασί τις εντυπώσεις κερδίζουν τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Τα πιστεύεις;

Τα βιολογικά προϊόντα, εκτός από πιο φιλικά στο περιβάλλον, θεωρούνται πιο υγιεινά γιατί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνητά παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα και παρόμοιες επιβαρυντικές ουσίες. Υπάρχουν 4 κατηγορίες βιολογικού κρασιού (βλ. ετικέτα), με ουσιαστική διαφορά την απαγόρευση προσθήκης σουλφιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό γιατί έχουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Δηλαδή, το βιολογικό κρασί επιτρέπεται να περιέχει μόνο τα φυσικά σουλφίδια που παράγονται κατά την αλκοολική ζύμωση. Στις ουσίες αυτές μια μικρή μερίδα των καταναλωτών παρουσιάζει ένα είδος δυσανεξίας (π.χ. πονοκέφαλος ή δυσάρεστο αίσθημα αδιαθεσίας). Η αντίληψη της γεύσης είναι πάντα υποκειμενικός παράγοντας, έτσι οι απόψεις των καταναλωτών διαφέρουν μεταξύ οργανικού ή συμβατικού κρασιού.

Τι σχέση έχει με τη μεσογειακή διατροφή η Ελλάδα του 2015;

Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής μας, που δυσκολεύει την προμήθεια φρέσκων τροφίμων και παρασκευής τους στο σπίτι. Την ανάγκη αυτή του καταναλωτή για υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να καλύψουν τα εστιατόρια, τα μαγειρεία ακόμα και τα ταχυφαγεία/delivery, προσαρμόζοντας την κουζίνα τους στους κανόνες της μεσογειακής δίαιτας, παρασκευάζοντας συνταγές με όσπρια και λαχανικά σε μορφή λαδερών, σαλάτες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρι/θαλασσινά... και ένα ποτηράκι κρασί.

Και για το τέλος, το «θεμελιώδες» ερώτημα: ενώ η γαλλική κουζίνα έχει λιπαρά, οι Γάλλοι είναι καλλίγραμμοι. DNA, διατροφή, μύθος, τι ισχύει τελικά;

Το γαλλικό παράδοξο συζητιέται χρόνια. Φαίνεται ότι οι συνήθειές τους ως προς το κρασί είναι εντός των συστάσεων (2 κρασοπότηρα/ημέρα), συνεπώς απολαμβάνουν τα οφέλη του. Επίσης, καταναλώνουν συστηματικά μεν, αλλά σε μικρές ποσότητες τα λιπαρά από γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. κρέμα γάλακτος, τυρί), τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τέλος, παρατηρείται ότι καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν προστατευτικές ιδιότητες. Στον παραπάνω διατροφικό συνδυασμό φαίνεται να οφείλονται τα μειωμένα καρδιαγγειακά επεισόδια και η γενικά καλή υγεία των Γάλλων. Aς μην ξεχνάμε πως θεωρήθηκε θαύμα στον γάμο της Κανά το ότι το νερό μετατράπηκε σε κρασί!

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stay

Γεύση / Πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα από τα μισελενάτα εστιατόρια του Ντουμπάι;

Το Ντουμπάι έχει για πρώτη φορά φέτος έντεκα αστεράτα εστιατόρια στον διάσημο γαλλικό γαστρονομικό οδηγό Michelin. Ο Χαράλαμπος Δαυίδ του διάστερου πλέον Stay by Yannick Alleno περιγράφει πώς είναι να διευθύνει ένα εστιατόριο υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων, στο οποίο τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν για κρατήσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Rooftop: Στην Πλατεία Θεάτρου βρήκαμε την πιο cool ταράτσα του φετινού καλοκαιριού

Γεύση / The Rooftop: Στην πλατεία Θεάτρου βρήκαμε την πιο cool ταράτσα του φετινού καλοκαιριού

Εκεί που κάποιοι θα περνάνε απλώς τις ώρες των διακοπών τους, οι Αθηναίοι θα έχουν συνέχεια κάτι καινούργιο να δουν και να δοκιμάσουν: από εναλλακτικά μπάρμπεκιου και βραδιές αφιερωμένες στα φυσικά κρασιά μέχρι προβολές ταινιών που θα επηρεάζουν όσα σερβίρονται στο μπαρ και DJ sets για να χορέψουμε και όχι μόνο να γκρουβάρουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν μόλις ένα καινούργιο μπαρ που θα συζητηθεί για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και για τα απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Γεύση / Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Λέμε πως, αν δεν φτάσει Ιούνιος, δεν μπορούμε να τη βρούμε ποιοτική και νόστιμη. Ισχύει όμως αυτή μας η πεποίθηση; Ο μανάβης του Παγκρατίου που εμπιστεύονται οι foodies, o Στέλιος Χαρκιωλάκης από το «Μποστάνι» της πλατείας Μεσολογγίου, μας λύνει μερικές απορίες για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κουζίνας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Psyche

Νέα άφιξη / Psyche: To νέο wine bar της Αθήνας είναι πολύ καλά κρυμμένο στην καρδιά του κέντρου

Αν και βρίσκεται ανάμεσα στους πολυσύχναστους δρόμους του Συντάγματος, είναι σχεδόν αδύνατο να το πιάσει το μάτι κάποιου περαστικού. Σε μια στοά του κέντρου μόλις άνοιξε ένα μέρος αφιερωμένο στο καλό κρασί και στις νόστιμες μπουκιές που μπορούν να το συνοδεύσουν, το επόμενο after work στέκι για χαλαρές βραδιές και συζητήσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Γεύση / Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Έχει συνδέσει το όνομά της με τα αχνιστά μύδια, με μια σαλάτα «ποικιλία», με τις γαρίδες που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Από τη δεκαετία του ’80 μια οικογενειακή ταβέρνα που διαχειρίζεται απλά την καλή πρώτη ύλη της έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλη την Αττική, και ας μην έχει θέα τη θάλασσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
LAGANUM

Athens Pride 2022 / Πώς μπορεί ένα εστιατόριο να δημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον;

Η Βάσια Κεβρικοσαίου και η Δήμητρα Κυλάκου είναι δίδυμο στη δουλειά και ζευγάρι στη ζωή. Εκτός από το να προσθέσουν στην περιγραφή των μαγαζιών τους στο Google πως προτείνονται για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, λένε και πως «όποιος είναι ανοιχτός έχει θέση εδώ» και εξηγούν πώς το εφαρμόζουν. Γιατί το φαγητό μάς ενώνει και πρέπει να σερβίρεται σε μέρη που μας κάνουν να νιώθουμε όλοι ασφαλείς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Σε όλα, μα ΟΛΑ: Παν μέτρον άριστον. Και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και αλκοόλη, λίπος, θερμίδες.Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι κάποιες φορές, στις ανάλογες περιστάσεις μπορεί να το παρακάνουμε λίγο (ειδικά εμείς οι Έλληνες). Αλλά όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο φίλος πιο πάνω, τα ψυχικά οφέλη είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την φθορά της υπερβολής...Μπάϊ δε γουέη (χωρίς να είμαι ειδικός), θα ήθελα να δω πως είναι δυνατόν "μια μικρή μπριζόλα" να έχει μόνο 150 θερμίδες...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ