Deutsche Welle: Η Μέρκελ ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα εξόδου από το ευρώ στην Ελλάδα

Deutsche Welle: Η Μέρκελ ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα εξόδου από το ευρώ στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
20

Σε επίπεδο κορυφής και όχι στο Γιούρογκρουπ θα γίνει ο συμβιβασμός και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμα της, τονίζοντας όμως ότι η Μέρκελ για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτή την πόρτα εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα ενώ ο Σόιμπλε φέρεται έξω φρενών με τους Έλληνες διαπραγματευτές.

Γράφει η D.W.:

Σε πλήρη απομόνωση η Αθήνα

Τους τελευταίους στρατηγικούς της εταίρους φαίνεται να χάνει η Ελλάδα στη γερμανική κυβέρνηση. Σόιμπλε και Γκάμπριελ εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας. Οδεύουμε σε συμβιβασμό "κορυφής";

Σε διάλογο κωφών εξελίσσονται οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της μετά την αποτυχία και του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με την μία να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Όχι πάση θυσία στο ευρώ

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τους τελευταίους της συμμάχους στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Όπως επισημαίνει το Spiegel online, η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους.

Στη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU χθες το απόγευμα ακόμη και η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit.

«Η ατμόσφαιρα έχει σαφώς μεταστραφεί», αναφέρεται από ηγετικά στελέχη του κόμματος. Κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με συμμετέχοντες δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς ακόμη και μια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν περιορισμένης διάρκειας. Επικρίσεις διατύπωσε και για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πιθανός συμβιβασμός σε συνάντηση κορυφής;

Αλλά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησε πολύ σκληρούς τόνους. Ενώ πριν τρία χρόνια υποστήριζε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει στο χάος ή σε παλιές ξεχασμένες αυταρχικές δομές, χθες διαμήνυσε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι εκβιάσιμες, ένα μήνυμα υπό μορφή άρθρου στην εφημερίδα Bild.

Προς την ίδια κατεύθυνση αντίστοιχα σχόλια και από άλλα στελέχη του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση όσο κι αν ενισχύεται η κριτική κατά των ελληνικών χειρισμών, από τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, γίνεται σαφές ότι η Αθήνα μπορεί ακόμη να ελπίζει στην υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του SPD.

Ωστόσο, οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν έναν ακόμη πιο δραματικό τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση. Γιατί τόσο ο Σόιμπλε, όσο και ο Βαρουφάκης, έχουν χάσει πλέον στην πράξη κάθε αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης. Υπό αυτή την έννοια ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, θεωρεί ότι η οριστική συμφωνία – συμβιβασμός θα γίνει πλέον σε επίπεδο συνάντησης κορυφής και όχι στο Eurogroup της Πέμπτης.

Πάντως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει στο σημερινό φύλλο της Bild ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων "γιατί το Eurogroup δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για την παρουσίαση θέσεων και προτάσεων που δεν έχουν ήδη συζητηθεί σε κατώτερο διαπραγματευτικό επίπεδο".

Πηγή Deutsche Welle

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΙΤΗ 28/06- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Η απροετοίμαστη Ευρώπη και η ενεργειακή παγίδα

LiFO politics / Η απροετοίμαστη Ευρώπη και η ενεργειακή παγίδα

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Χάρη Δούκα, καθηγητή ενεργειακής πολιτικής στο ΕΜΠ, σχετικά με όλους εκείνους τους λόγους που συνέτειναν στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων. Πώς βρεθήκαμε να ζούμε μέσα σε μια «τέλεια ενεργειακή καταιγίδα»;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ