Λίγα τριαντάφυλλα στο βωμό της Ήρας

Λίγα τριαντάφυλλα στο βωμό της Ήρας Facebook Twitter
2

Αυτή τη συγκλονιστική φωτογραφία μου την έστειλε χθες η φίλη μου αρχαιολόγος Γιώτα Κασίμη, υπεύθυνη για έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το Ηραίο της Περαχώρας στην Κορινθία.

Μου γράφει σχετικά η Γιώτα:
"Μια γυναίκα ήρθε και ακούμπησε πάνω στον βωμό της Ήρας ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. Είπα στους φύλακες να μην τα πειράξουν και μετά απο δυο ημέρες που μπόρεσα να πάω στο Ηραίο τα φωτογράφησα. Δεν τα πειράξαμε καθόλου και θα μείνουν εκεί να ξεραθούν και κανένας άλλος επισκέπτης δεν τα πειράζει."

Αυτή η φωτογραφία που απαθανάτισε την συγκινητική χειρονομία μιας άγνωστης γυναίκας συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση που θα ήθελα να έχουν οι νεοέλληνες με τα μνημεία τους. Αγάπη άδολη, φροντίδα κι ευαισθησία.

Σκεφτείτε: πάντα κάτι ζητάμε από τις αρχαιότητες στην Ελλάδα. Είναι εκεί για να μας διδάσκουν, είναι εκεί για τις εκμεταλλευόμαστε οικονομικά (περισσότεροι τουρίστες κι ας υπάρχει ενίοτε κόστος για τα ίδια τα μνημεία), είναι εκεί για να εξυπηρετούν το εθνικό μας φαντασιακό. 

Σπανίως σκέφτεται κανείς να προσφέρει έτσι δυό λουλούδια σε έναν αρχαίο βωμό, γυμνό πια από τους θεούς και τις προσφορές του.

*Καλή Πρωτομαγιά! 

 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαίο ρωμαϊκό ψυγείο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Βουλγαρία

Πολιτισμός / Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε το ψυγείο ενός αρχαίου Ρωμαίου (να τι θα βρίσκαμε μέσα!)

Σε ανασκαφή στη Βουλγαρία ανακαλύφθηκε ένα αρχαίος ρωμαϊκός θάλαμος ψύξης, στον οποίο εντοπίστηκαν ακόμα και υπολείμματα φαγητού - Τώρα οι ερευνητές καλούνται να μαντέψουν και να αναδημιουργήσουν το τελευταίο γεύμα του ιδιοκτήτη του ψυγείου
NEWSROOM
Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Οι άνθρωποι που δεν αγάπησαν στη ζωή τους είναι μονίμως δυστυχείς»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Το μινωικό ανάκτορο στις Αρχάνες είναι συγκρίσιμο μόνο με την Κνωσό»

Η αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων μιλά για τις ανασκαφές στις Αρχάνες Ηρακλείου και αφηγείται στιγμιότυπα από το χρονικό της κοινής της ζωής με τον σύζυγό της, κορυφαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Κλεμμένοι θησαυροί, υπόγειες διαδρομές, κρυφά ημερολόγια και σκοτεινές συναλλαγές: Η ιστορία που έχει στρέψει πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας στη Βουβώνα, μια μικρή αρχαία πόλη ξεχασμένη για αιώνες σε μια βουνοκορφή της Τουρκίας, έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού θρίλερ, χωρίς να λείπει και το επιστημονικό ενδιαφέρον.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Τα μοναδικά στον κόσμο χρηστήρια ελάσματα, που βρέθηκαν σε μεγάλο αριθμό κατά τις ανασκαφές της Δωδώνης, πάνω στα οποία οι προσκυνητές χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς του μαντείου, τον Δία και τη Διώνη, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Μπήκαμε στον παλαιότερο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας και παρουσιάζουμε την ιστορία του αλλά και τη μεγάλη του σημασία στη σημερινή πραγματικότητα με αποκλειστικές φωτογραφίες και ιστορικές εικόνες-ντοκουμέντα από τις εν μέρει χαρακτηρισμένες διατηρητέες εγκαταστάσεις, τις οποίες οι σύγχρονοι Αθηναίοι αγνοούν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ανακαλύπτοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας

Αρχαιολογία / Ανακαλύπτοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mιζούρι στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, Μιχάλης Κοσμόπουλος, μας ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας μεσσηνιακής πόλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Παίζει να ηταν και Δωδεκαθεϊστής η κυρία.....ειναι λίγοι αλλά υπάρχουν, κανουν τελετες, αναπαριστούν τις αρχαίες γιορτές, με προσφορές λουλουδιών κλπ