Κι όμως κινούνται!

Κι όμως κινούνται! Facebook Twitter
7

 

Μια ανακάλυψη της μουσειολόγου Μάρως Αλεξάκη

 

Οι παραστάσεις των ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων απεικονίζουν μόνο μια στιγμή στο χρόνο κι όμως σχεδόν πάντα αφηγούνται μια ολόκληρη ιστορία. Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς, με τρόπο κινηματογραφικό, το πριν και το μετά των στιγμών αυτών; 

Το Ure Museum of Greek Archaeology του Πανεπιστημίου του Reading πραγματοποίησε το μεγαλοφυές πρόγραμμα Panoply προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών της περιοχής για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αξιοποιώντας τη συλλογή αρχαίων ελληνικών αγγείων που διαθέτει. 

Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η παραγωγή μιας σειράς σύντομων ταινιών με κινούμενα σχέδια που ζωντανεύουν μικρές ιστορίες σε σενάριο που εμπνεύστηκαν τα παιδιά. 

Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν ο Steve K. Simons που ασχολήθηκε με την εκτέλεση των κινουμένων σχεδίων και η Sonya Nevin που συνεισέφερε με τις γνώσεις της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η μουσική που ακούγεται σε ορισμένα από αυτά είναι του Stefan Hagel, μουσικού και ειδικού ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής του Institute for the Study of Ancient Culture της Βιέννης. 

Διάλεξα να παρουσιάσω εδώ μερικές από τις ιστορίες αυτές.

Είμαι βέβαιη ότι θα τις απολαύσετε. 

Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος θα ζωντανέψει μπροστά σας με έναν τρόπο απολύτως συναρπαστικό! 

Αρχαιολογία & Ιστορία
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαίο ρωμαϊκό ψυγείο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Βουλγαρία

Πολιτισμός / Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε το ψυγείο ενός αρχαίου Ρωμαίου (να τι θα βρίσκαμε μέσα!)

Σε ανασκαφή στη Βουλγαρία ανακαλύφθηκε ένα αρχαίος ρωμαϊκός θάλαμος ψύξης, στον οποίο εντοπίστηκαν ακόμα και υπολείμματα φαγητού - Τώρα οι ερευνητές καλούνται να μαντέψουν και να αναδημιουργήσουν το τελευταίο γεύμα του ιδιοκτήτη του ψυγείου
NEWSROOM
Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Οι άνθρωποι που δεν αγάπησαν στη ζωή τους είναι μονίμως δυστυχείς»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Το μινωικό ανάκτορο στις Αρχάνες είναι συγκρίσιμο μόνο με την Κνωσό»

Η αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων μιλά για τις ανασκαφές στις Αρχάνες Ηρακλείου και αφηγείται στιγμιότυπα από το χρονικό της κοινής της ζωής με τον σύζυγό της, κορυφαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Κλεμμένοι θησαυροί, υπόγειες διαδρομές, κρυφά ημερολόγια και σκοτεινές συναλλαγές: Η ιστορία που έχει στρέψει πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας στη Βουβώνα, μια μικρή αρχαία πόλη ξεχασμένη για αιώνες σε μια βουνοκορφή της Τουρκίας, έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού θρίλερ, χωρίς να λείπει και το επιστημονικό ενδιαφέρον.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Τα μοναδικά στον κόσμο χρηστήρια ελάσματα, που βρέθηκαν σε μεγάλο αριθμό κατά τις ανασκαφές της Δωδώνης, πάνω στα οποία οι προσκυνητές χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς του μαντείου, τον Δία και τη Διώνη, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Μπήκαμε στον παλαιότερο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας και παρουσιάζουμε την ιστορία του αλλά και τη μεγάλη του σημασία στη σημερινή πραγματικότητα με αποκλειστικές φωτογραφίες και ιστορικές εικόνες-ντοκουμέντα από τις εν μέρει χαρακτηρισμένες διατηρητέες εγκαταστάσεις, τις οποίες οι σύγχρονοι Αθηναίοι αγνοούν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ανακαλύπτοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας

Αρχαιολογία / Ανακαλύπτοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mιζούρι στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, Μιχάλης Κοσμόπουλος, μας ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας μεσσηνιακής πόλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Με τον μοναδικό σας τρόπο, μας ξαναταξιδέψατε στο παρελθόν κυρία Πλιάτσικα!!!Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο με συγκίνησαν ...Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Εκπληκτική ιδέα και πολύ όμορφη εκτέλεση. Αληθινά ζωντανεύουν οι ιστορίες. Πόσο όμως θα ήθελα τέτοιες ιδέες να ερχόταν από την χώρα μας και τα σχολεία μας. Παράπονο το έχω πως οι ξένοι εκτιμούν τον πολιτισμό των προγόνων μας περισσότερο από ότι εμείς. Ευχαριστούμε κα Πλιάτσικα.
Μια παρεμφερής ιδέα ήταν η "Κλεψύδρα" του Παπαϊωάννου στην τελετή έναρξης. Ελληνικό λοιπόν (και με εκπληκτική μουσική του ΚΒ).http://www.youtube.com/watch?v=UoJKHmkb0g4