Για την επιστολή του Νάνου Βαλαωρίτη

Για την επιστολή του Νάνου Βαλαωρίτη Facebook Twitter
11

Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης βλέποντας την απόλυτη ταύτιση του Πρωθυπουργού της χώρας με τους φασίστες, του έστειλε μία επιστολή, στην οποία επικαλείται τον φίλο και συνάδερφο του, Οδυσσέα Ελύτη, γνωστό υποστηρικτή του Σαμαρά επί περιόδου ΠΟΛ.ΑΝ.

Του θυμίζει και του εξηγεί πράγματα αυτονόητα, γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να επικρατήσει ο φασισμός στη χώρα της δημοκρατίας και των ποιητών. Γνωστοποιεί σε όλους εμάς, επίσης, τον λήθαργο των διανοουμένων, παραδομένοι κι αυτοί στον ωχαδερφισμό τους και στην εθνική τους μεγαλοπρέπεια.

Η επιστολή του Νάνου Βαλαωρίτη βρίθει από ουμανισμό και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όλους τους κόπανους - γιαλαντζί καλλιτέχνες που μας σερβίρουν τα χουντοκάναλα τον τελευταίο καιρό.

Αυτός, λοιπόν, που γνώρισε τον νεαρό Μάνο Χατζιδάκι στον Νίκο Γκάτσο, που μυήθηκε νωρίς - νωρίς στο Σουρεαλιστικό Μανιφέστο του Αντρέ Μπρετόν, που έκανε παρέα με τον Φερλινγκέττι και τον Μπάρροουζ, που εξέδιδε μέχρι πρότινος τη ρηξικέλευθη Νέα Συντέλεια, που ζει περιστοιχισμένος από βιβλία και ποιήματα, που σπανίως πια βγαίνει έξω παρά τις σωρηδόν προσκλήσεις κάτω απ' την πόρτα του και που όταν καθίσει σε παγκάκι κάνει χώρο για να κάτσουν δίπλα του όλες οι φυλές της γης!

Είναι ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης πού'χει περάσει ήδη τα 90, αλλά μακάρι νά'χαν τα μυαλά του όλοι οι σημερινοί 20άρηδες!

Respect, κύριε Βαλαωρίτη! Ανασάναμε!

Στη φωτογραφία του post, ο Νάνος Βαλαωρίτης φωτογραφημένος από μένα στην οικία του την 25η Νοεμβρίου του 2011.

11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Εμμονή θα ήταν αν μιλούσε γι' αυτές σε μεγάλο μέρος της επιστολής.Μια είδηση άκουσε και τη μεταφέρει στη δική του επιστολή.Δεν είναι μικρό πράγμα να βγάζει οδηγία η πρεσβεία των Φιλιππίνων να μην κυκλοφορούν οι υπήκοοι της στην Ελλάδα αργά το βράδυ.
Να πω την αλήθεια, γύρισα σε άλλα posts πού'χες σχολιάσει και κατάλαβα ότι χιούμορ θά'κανες. Αλλά ήταν αργά, τό'χα δημοσιεύσει το σχόλιο. Ε, που να ξέρω ρε συ τι καπνό φουμάρει ο καθένας εδώ μέσα; Κι όπως είδες, πήρες κι άλλα ΟΧΙ μ'αυτό που είπες. ΟΚ, sorry, αλλά δε σε ''γνωρίζω'':)
Ο Βαλαωρίτης έχει ζήσει σε όλη την υφήλιο κατά τη διάρκεια του βίου του με μεγάλη στάση στο San Francisco των εξεγερμένων πανεπιστημίων των 60s. Και όχι, δε μένει όντως στην Κυψέλη, αλλά σ' ένα μικρό διαμέρισμα στο Κολωνάκι εδώ και πολλά - πολλά χρόνια.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ