Ένα τραγούδι σε μισή μουσική Θεοδωράκη και άλλη μισή Χατζιδάκι

Ένα τραγούδι σε μισή μουσική Θεοδωράκη και άλλη μισή Χατζιδάκι Facebook Twitter
1

Το τραγούδι Είμαι Ευρωπαίος με ερμηνευτή τον Πέτρο Πανδή γράφτηκε το 1968, δισκογραφήθηκε εκτός Ελλάδας το 1973 και κυκλοφόρησε εδώ πολλά χρόνια μετά σε μία έκδοση με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Νίκο Κούνδουρο.

Αποτελεί ένα από τα πιο χαριτωμένα σημεία στην κοινή καλλιτεχνική πορεία των δύο θηρίων, του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, εφόσον ο πρώτος άλλαξε ελαφρώς τη μουσική και έβαλε καινούργιους στίχους, κρατώντας το ρεφραίν από το τραγούδι Υμηττός (Εκεί ψηλά στον Υμηττό) του δεύτερου!

Χαριτωμένα φυσικά λέμε για σήμερα, διότι η εποχή και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το κομμάτι μόνο έτσι δε θα χαρακτηρίζονταν.

 

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αφηγηθεί με χιούμορ την ιστορία του Είμαι Ευρωπαίος:

Το 1968 βρισκόταν εξόριστος στη Ζάτουνα, καταδικασμένος σε κατ'οίκον περιορισμό. Του έλειπε το πιάνο του, αφενός για να περνάει ευκολότερα ο χρόνος του, αφετέρου για να γράφει πρόχειρα καινούργια τραγούδια και να τα στέλνει μυστικά στο εξωτερικό.

Κάνει αίτηση να έρθει το πιάνο από το σπίτι του στο Βραχάτι στο μέρος της εξορίας του, κάτι που παραδόξως γίνεται ένα μήνα μετά.

Μέχρι και οι χωροφύλακες βοήθησαν να κουβαληθεί το ογκώδες πιάνο, σκεπτόμενοι πως θα έχουν και ψυχαγωγία, μια και τους είχε ανατεθεί να φυλάνε τον κομμουνιστή μεν, μουσικοσυνθέτη δε, Θεοδωράκη.

 

Σύντομα άρχισαν οι...παραγγελιές! Ο Μίκης έξω στο μπαλκόνι, καλοκαίρι κιόλας, οι δεσμοφύλακες του από κάτω. Ευτυχώς που ο συνθέτης κατάλαβε πως δεν ήταν και τόσο γενναιόψυχη εκ μέρους των χουντικών ή έστω τυχαία η άδεια για μεταφορά του πιάνου. Υπήρχε καθολική απαγόρευση μετάδοσης και ερμηνείας των τραγουδιών του.

Για το λόγο αυτό σκέφτηκε να μπλέξει μελωδίες γνωστές του Μάνου Χατζιδάκι με τις δικές του νέες μουσικές ώστε όλοι να νομίζουν ότι απλά περνάει την ώρα του. Κάθε λίγο και λιγάκι έβγαινε στο μπαλκόνι κι έλεγε στους χωροφύλακες: Χατζιδάκις, έτσι; Τ' ακούτε!

Που νά'ξεραν βέβαια ότι το τραγούδι Εκεί ψηλά στον Υμηττό θα περιείχε στίχους για το φασισμό που χτυπάει ξανά την πόρτα ή και οικουμενικά αντιρατσιστικά συνθήματα!

Ούτως ή άλλως, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά απ' αυτό το παιχνίδι του συναδέλφου του, Μίκη Θεοδωράκη, με τους χουντικούς, ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις θα μας πληροφορούσε στο ένθετο της Λαϊκής Αγοράς του ότι ο Υμηττός δε συντηρούσε κανένα μυστικό...

 

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ