Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόμακρα μέρη του πλανήτη

0

Αμέτρητα χιλιόμετρα σε αντίξοες συνθήκες. Τρέξιμο αντοχής σε πολικές θερμοκρασίες, στα βάθη της ζούγκλας και σε ερήμους. Ανεξίτηλες εμπειρίες, περιπετειώδεις διαδρομές και αποστολές στα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη. Ο Μάριος Γιαννάκου είναι αθλητής υπεραποστάσεων, κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ και ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε ασυνήθιστα μέρη και δύσβατους τόπους. 

Για πολλά χρόνια ήταν καπνιστής και υπέρβαρος. Η περιπέτεια ενός φίλου του τού άλλαξε για πάντα τη ζωή, παρακινώντας τον να χάσει πενήντα δύο κιλά και να κόψει για πάντα το τσιγάρο. Σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης και φωτεινό παράδειγμα επιμονής και ψυχικής δύναμης. Πλέον η ζωή του είναι συνυφασμένη με τις ακραίες θερμοκρασίες, τις δυσμενείς καταστάσεις αλλά και με αγώνες που κατάφεραν να τον αλλάξουν ριζικά. Απ’ αυτούς έχει μάθει ότι δεν υπάρχουν όρια στους στόχους που θέτουμε στη διάρκεια του βίου μας.  

Τρέχω για να ξεκουραστώ, για να απομονωθώ, για να δοκιμάσω τα όρια του εαυτού μου. Τρέχω για να επικοινωνήσω με φίλους, για να ζήσω εμπειρίες αλλά και για να ταξιδέψω στα πιο απίθανα μέρη του πλανήτη. Άλλωστε, ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι όλοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Τον συναντώ διαδικτυακά: ο ίδιος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη κι εγώ στο κέντρο της Αθήνας. Γεννήθηκε στη Δράμα, στις 28 Μαρτίου του 1992. Μικρός δεν αγαπούσε τον αθλητισμό ούτε είχε σκεφτεί ότι θα ασχολούνταν με το τρέξιμο. Επέλεξε να σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο πρόγραμμα Life Coaching του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Όταν άρχισε το τρέξιμο η ζυγαριά έγραφε 128 κιλά. Σταδιακά, όμως, ανακάλυψε τη δύναμη που έκρυβε μέσα του. Κάπως έτσι, λίγα χρόνια μετά, ως αθλητής υπεραποστάσεων και εξερευνητής διακρίθηκε σε αγώνες, όπως εκείνος των 150 χιλιομέτρων στην Αρκτική, αλλά και στον μεγαλύτερο υπερμαραθώνιο ερήμου στον κόσμο, μήκους 270 χιλιομέτρων, στην έρημο Αλ Μαρμούμ. 

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter
Στο ταξίδι του στον Αρκτικό Κύκλο πάλεψε με το απίστευτο κρύο ‒τους -18 βαθμούς Κελσίου‒ και τη χιονοθύελλα. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες και να παλέψει με τα όριά του προκειμένου να επιβιώσει.

Για να πετύχει τους στόχους του χρειάστηκε να ξεπεράσει τους προσωπικούς του δαίμονες. «Εύκολος δρόμος για την αλλαγή, σε όποια μορφή και αν την αναζητήσουμε, δεν υπάρχει. Πολλές μέρες βρέθηκα να είμαι κλεισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο. Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, αδιέξοδα, σκοτεινές σκέψεις», αφηγείται.

Και προσθέτει: «Μου πήρε πάρα πολύ χρόνο να καταλάβω αυτές τις έννοιες. Αναρωτιόμουν τι ήταν αυτό που βίωνα. Ήταν κάτι απροσδιόριστο, στο οποίο βυθιζόμουν μέρα τη μέρα. Ένας αγώνας επιβίωσης. Ένας διαφορετικός μαραθώνιος. Εκείνη την περίοδο ήταν που στράφηκα στη ζωγραφική, στη συγγραφή ποιημάτων και ιδεών, και στη σύνθεση μουσικής και στίχων». 

Ύστερα ήρθε η διέξοδος. Η διαφυγή. Η επούλωση. Ένα νέο ξεκίνημα. Και οι εντατικές προπονήσεις έφεραν τις διακρίσεις και τον πρωταθλητισμό. Ήταν η περίοδος που το τρέξιμο έγινε για εκείνον μια συναρπαστική συνήθεια που τον ώθησε να δοκιμάσει τoν εαυτό του σε μερικούς από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο. 

«Πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι αναγκαία και η στασιμότητα το μοναδικό εμπόδιο», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Μου πήρε καιρό για να καταλάβω πως τη ζωή πρέπει να τη βιώνουμε σαν μια μεγάλη περιπέτεια».     

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter
«O αγώνας αυτός ήταν ο μεγαλύτερος υπερμαραθώνιος ερήμου στον κόσμο, μήκους 270 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα βρεθήκαμε στην έρημο Αλ Μαρμούμ, στην οποία επικρατούσε αφόρητη ζέστη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου τη μέρα, ενώ το βράδυ έκανε πάρα πολύ κρύο».

Στο ταξίδι του στον Αρκτικό Κύκλο πάλεψε με το απίστευτο κρύο ‒τους -18 βαθμούς Κελσίου‒ και τη χιονοθύελλα. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες και να παλέψει με τα όριά του προκειμένου να επιβιώσει.

«Τέτοιου είδους αγώνες δεν είναι εύκολη απόφαση. Πολλά χιλιόμετρα σε ένα απόκοσμο τοπίο. Κλαις, απογοητεύεσαι, υποφέρεις. Νιώθεις τη σωματική συντριβή. Συγχρόνως, οι δυνατές ριπές του ανέμου, οι παγωμένες λίμνες, ο ελάχιστος ύπνος αλλά και ο πόνος, η κούραση που νιώθεις επειδή κουβαλάς ένα έλκηθρο, καλύπτοντας μια τεράστια χιλιομετρική απόσταση, περιγράφουν όλα όσα έζησα σε εκείνο τον αγώνα. Πραγματικά, ο αγώνας της Αρκτικής ήταν ένα μεγάλο σχολείο και σπουδαίο μάθημα ζωής. Αναθεώρησα. Αντιλήφθηκα πόσο πολλά μπορεί τελικά να καταφέρει ο μέσος άνθρωπος. Επίσης, η στιγμή που είδα το Βόρειο Σέλας έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου». 

Στη συνέχεια τον ρωτώ πώς ήταν η εμπειρία στην έρημο. «O αγώνας αυτός ήταν ο μεγαλύτερος υπερμαραθώνιος ερήμου στον κόσμο, μήκους 270 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα βρεθήκαμε στην έρημο Αλ Μαρμούμ, στην οποία επικρατούσε αφόρητη ζέστη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου τη μέρα, ενώ το βράδυ έκανε πάρα πολύ κρύο. Αλλά τα κατάφερα και είμαι πολύ περήφανος επειδή από τους πενήντα αθλητές που συμμετείχαν από τριάντα εννιά χώρες ήμουν ένας από τους δεκαοκτώ που κατάφεραν να τερματίσουν». 

Έπειτα ακολούθησε ο αγώνας 250 χιλιομέτρων στο τροπικό κλίμα της ζούγκλας, στην Ταλαμάνκα της Κόστα Ρίκα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχε, ως αρχηγός ενός ιστιοφόρου, σε μια αποστολή που οργανώθηκε με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου και των νήσων Σβάλμπαρντ και Γιαν Μαγιέν.

«Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που με έκανε να δω διαφορετικά αυτές τις περιοχές που αγαπώ πολύ. Αντιλήφθηκα το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής κρίσης και της θαλάσσιας ρύπανσης. Όταν βρίσκεσαι εκεί, αντιλαμβάνεσαι ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζουμε. Καλύψαμε 1.722 χιλιόμετρα μέσα σε έναν μήνα. Ήταν ένα ταξίδι που μου άνοιξε νέους ορίζοντες. Είναι τρομακτικό να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δραματικές συνέπειες που έχει η άνοδος της θερμοκρασίας, να βλέπεις τα παγόβουνα να λιώνουν μπροστά σου. Εκεί συνειδητοποίησα πως αν δεν λάβουμε σύντομα δραστικά μέτρα, θα βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις», επισημαίνει με έκδηλη την ανησυχία του.  

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter
Για να πετύχει τους στόχους του χρειάστηκε να ξεπεράσει τους προσωπικούς του δαίμονες.

Τι είναι το τρέξιμο για τον ίδιο; «Μια πολυδιάστατη εμπειρία. Μια εσωτερική ανάγκη. Τρέχω για να ξεκουραστώ, για να απομονωθώ, για να δοκιμάσω τα όρια του εαυτού μου. Τρέχω για να επικοινωνήσω με φίλους, για να ζήσω εμπειρίες αλλά και για να ταξιδέψω στα πιο απίθανα μέρη του πλανήτη. Άλλωστε, ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι όλοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα», αναφέρει με ένα χαμόγελο ικανοποίησης. 

Λίγο πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας, τον ρωτώ τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή κι εκείνος καταλήγει: «Πάντα να προσπαθείς. Να μη σταματάς. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν όρια στους στόχους που μπορούμε να βάλουμε και πως ο μεγαλύτερος και πιο όμορφος αγώνας υπεραπόστασης είναι αυτός της ζωής. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε κάθε εκατοστό της». 

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter

Μάριος Γιαννάκου: Ο υπεραθλητής που τρέχει στα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη. Facebook Twitter

Θέματα
0
Γιάννης Πανταζόπουλος

Γιάννης Πανταζόπουλος

Δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου (j.pantazopoulos@yahoo.gr)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρώτος Έλληνας που το πέτυχε - Ο Μάριος Γιαννάκου τερμάτισε τον υπερμαραθώνιο στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα

Ελλάδα / Ο πρώτος Έλληνας που το πέτυχε - Ο Μάριος Γιαννάκου τερμάτισε τον υπερμαραθώνιο στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα

Εξωπραγματικό επίτευγμα για τον υπερμαραθωνοδρόμο από τη Δράμα, Μάριο Γιαννάκου, ο οποίος κατάφερε να τερματίσει τον επίπονο αγώνα 250 χλμ, σε ακραία δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα.
Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Επώνυμες δίαιτες, εξειδικευμένες μορφές εκγύμνασης και νέες διατροφικές συνήθειες δείχνουν πως ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με το fitness. Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην άσκηση και τη διατροφή μας; Ο Αθλητικός Διατροφολόγος - Εργοφυσιολόγος Γιάννης Κωτσής, πρώην Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ
Οι απαρχές του Μαραθωνίου της Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι απαρχές του Μαραθωνίου της Αθήνας

Από τον στάδιο δρόμο και τον Δίαυλο μέχρι την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων του 1896, πώς η διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη που έφερε τα μαντάτα της νίκης στη μάχη του Μαραθώνα στάθηκε η αφορμή για τον πιο ιστορικό αγώνα δρόμου στον κόσμο.
ΤΗΣ ΠΕΓΚΥΣ ΡΙΓΓΑ
UP IN THE ARCTIC: Το ημερολόγιο της αποστολής πέντε Ελλήνων στον Αρκτικό Ωκεανό

Ταξίδια / Το συναρπαστικό ημερολόγιο της αποστολής πέντε Ελλήνων στον Αρκτικό Ωκεανό

«Up in the Arctic»: Ένα ταξίδι είκοσι τριών ημερών με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ίλια Μπουντράιτσκις

Θέματα / Ίλια Μπουντράιτσκις: «Στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου “ναζί” χαρακτηρίζεται όποιος αντιτίθεται στη Ρωσία»

Συζητώντας με έναν σύγχρονο Ρώσο αντιφρονούντα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την αντιπαράθεση Μόσχας-Κιέβου, το καθεστώς Πούτιν και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του, την αντιπολίτευση στη Ρωσία και τη σκληρή καταστολή που υφίσταται, το «παιχνίδι» με την ακροδεξιά, τη στάση της αριστεράς, το αντιπολεμικό κίνημα και την προοπτική μιας ριζικής ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Nadine Seiler

Θέματα / Επιστρέφουν οι ΗΠΑ σε σκοτεινές εποχές; Τέσσερις προσωπικότητες απαντούν

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Ρίτσαρντ Φoρντ, η ποιήτρια Ελένη Σικελιανός, ο διάσημος δημοσιογράφος της WSJ Λανς Μόροου και η καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Ελίζα Κονοφάγου σχολιάζουν στη LiFO την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Generation new: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Summer in the city / New generation: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Είναι μια γενιά αλλιώτικη, απελευθερωμένη, που δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό σε φύλα, σεξουαλικότητα και προτιμήσεις, που δέχεται το διαφορετικό και κάνει ό,τι μπορεί για ένα καλύτερο μέλλον. Οχτώ ξεχωριστά παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι ακομπλεξάριστα, αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους, και φωτογραφίζονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
M. HULOT & ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΓΟΡΙΛΛΑΣ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ

Θέματα / Νατάσα Μπομπολάκη: «Οι ζωολογικοί κήποι δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι βαναυσότητα»

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας μιλά στη LiFO με αφορμή τη θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο ακροδεξιά «γέρνουμε» ως κοινωνία;

Θέματα / Πόσο ακροδεξιά τείνουμε ως κοινωνία;

Το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς παρουσιάζει την πρώτη του ετήσια μέτρηση τάσεων της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά από θέματα που θεωρούνται «δείκτες ακροδεξιάς συγκρότησης» και τα αποτελέσματα φέρνουν σε... σκωτσέζικο ντους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/06 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Αγγέλα Καστρινάκη: «Είναι δημοκρατική μια κοινωνία όταν ένα μεγάλο μέρος της φοβάται;»

Άκου την επιστήμη / Αγγέλα Καστρινάκη: «Είναι δημοκρατική μια κοινωνία όταν ένα μεγάλο μέρος της φοβάται;»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Αγγέλα Καστρινάκη, διακεκριμένη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και πεζογράφο, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την έννοια της ατομικής ευθύνης και τα υπαρξιακά κενά των ανθρώπων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
fantasy sports

Θέματα / Φανταστικά σπορ - Φανταστικοί φίλοι: To φαινόμενο που κατακτά τον κόσμο

Τα fantasy sports έχουν αποκτήσει πλέον τέτοια δημοτικότητα που έχουν ξεπεράσει τα όρια ενός συγκεκριμένου κοινού και έχουν γίνει ένα παγκόσμιο μέσο κοινωνικοποίησης, ένας κόσμος παράλληλης πραγματικότητας που για πολλούς αποτελεί τη μεγαλύτερη απόλαυση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
ΣABBATO 18/06- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Η γιορτή

Θα σου πω στο διάλειμμα / Η γιορτή

Έφτασε το τέλος του σχολικού έτους και όλοι είναι έτοιμοι για τη γιορτή και πολύ χαρούμενοι. Έτοιμος και ο Αμίρ να ανέβει στη σκηνή, όμως την τελευταία στιγμή κάτι θα πάει στραβά. Η Γιασεμή θα δώσει τη λύση και ο Αμίρ θα λάμπει μέσα στα χρώματα και τα αστεράκια.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ