«To Τρίτο Ράιχ των ονείρων»: Πώς αλλάζουν τα όνειρά μας σε καθεστώς ολοκληρωτισμού

«To Τρίτο Ράιχ των ονείρων»: Πώς αλλάζουν τα όνειρά μας σε καθεστώς ολοκληρωτισμού Facebook Twitter
Αυτά τα όνειρα – αυτά τα ημερολόγια της βαθιάς νύχτας – προέκυψαν ανεξάρτητα από την συνειδητή θέληση των δημιουργών τους.Ήταν σα να τους έχουν υπαγορευτεί από μια δικτατορία (εικονογράφηση: Isabel Seliger / The New Yorker)
0

Λίγο καιρό μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1933, μια τριαντάχρονη γυναίκα στο Βερολίνο άρχισε να βλέπει περίεργα και απόκοσμα όνειρα. Σε ένα από αυτά, όλες οι πινακίδες στην γειτονιά της είχαν αντικατασταθεί από αφίσες στις οποίες εμφανιζόταν μια λίστα από απαγορευμένες λέξεις. Η τελευταία λέξη στη λίστα ήταν το «Εγώ». Σε ένα άλλο όνειρο, βρισκόταν περιστοιχισμένη από διάφορους εργάτες και τεχνίτες – γαλατάδες, υδραυλικούς, εφημεριδοπώλες. Δεν ένιωσε περίεργα παρά μόνο όταν διέκρινε ανάμεσα τους και έναν καπνοδοχοκαθαριστή (στην οικογένειά της, η συγκεκριμένη ιδιότητα λειτουργούσε ως κωδική ονομασία για τα Ες-Ες λόγω της κατάμαυρης στολής τους). Ακολούθως, οι άντρες τις έδωσαν τους λογαριασμούς για την εργασία τους υψώνοντας το χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό και ψέλνοντάς της εν χορώ: «Η ενοχή σου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Αυτά είναι δύο από τα εβδομήντα πέντε όνειρα που είχαν συγκεντρωθεί στην έκδοση «Το Τρίτο Ράιχ των ονείρων», ένα συναρπαστικό βιβλίο, το υλικό του οποίου είχε συγκεντρώσει η αθρογράφος Charlotte Beradt στη Ναζιστική Γερμανία από το 1933 ως το 1939. Δεν πρόκειται ούτε για επιστημονική μελέτη ούτε για ψυχαναλυτικό εγχειρίδιο, αλλά για ένα συλλογικό ημερολόγιο μιας σκοτεινής περιόδου. Το βιβλίο εκδόθηκε τελικά το 1966 στη Γερμανία [δύο χρονιά μετά το διάσημο βιβλίο της Χάννα Άρεντ «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ»] και δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε και η μετάφρασή του στα αγγλικά, αλλά έκτοτε μοιάζει εξαφανισμένο και δεν έχει ανατυπωθεί ποτέ (παρά το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον διάφορων εκδοτών, ουδείς έχει μπορέσει να ανακαλύψει τα ίχνη των δικαιούχων κληρονόμων της Beradt).

«Αυτά τα όνειρα – αυτά τα ημερολόγια της βαθιάς νύχτας – προέκυψαν ανεξάρτητα από την συνειδητή θέληση των δημιουργών τους», γράφει στο βιβλίο η Beradt. «Ήταν σα να τους έχουν υπαγορευτεί από μια δικτατορία».

Το βιβλίο όμως αξίζει σίγουρα άμεση επανακυκλοφορία και όχι μόνο απηχεί τις σημερινές συνθήκες λαϊκισμού, εθνικισμού, ρατσισμού και παρακολούθησης που έζησε τόσο έντονα η συγγραφέας στα χρόνια του Ναζισμού αλλά επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο σαν κι αυτό στην ευρύτερη «φιλολογία του Ολοκαυτώματος».

«Αυτά τα όνειρα – αυτά τα ημερολόγια της βαθιάς νύχτας – προέκυψαν ανεξάρτητα από την συνειδητή θέληση των δημιουργών τους», γράφει στο βιβλίο η Beradt. «Ήταν σα να τους έχουν υπαγορευτεί από μια δικτατορία».

Η Charlotte Beradt (το γένος Aron) ήταν Γερμανοεβραία δημοσιογράφος, γεννημένη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, αλλά μόνιμη κάτοικος Βερολίνου όταν ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος το 1933. Την ίδια χρονιά, της απαγορεύτηκε η δημοσίευση της δουλειάς της και κατόπιν συνελήφθη στο πογκρόμ κατά των κομμουνιστών που ακολούθησε την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ. Μετά την απελευθέρωσή της, ξεκίνησε αμέσως το έργο καταγραφής των ονείρων των συμπατριωτών της, που γίνονταν όλο και πιο σκοτεινά και παράξενα.

Μέχρι το 1939, είχε συγκεντρώσει γύρω στα τριακόσια όνειρα. Το πρότζεκτ εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο καθώς ήταν ήδη σταμπαρισμένη από το καθεστώς. Εκείνη τη χρονιά αποφάσισε η Beradt να εγκαταλείψει το Βερολίνο για τη Νέα Υόρκη, προτού να είναι πολύ αργά, παίρνοντας μαζί τα ανήσυχα όνειρα συμπολιτών της, πολλοί εκ των οποίων δεν στάθηκαν εξίσου τυχεροί.

Το «Τρίτο Ράιχ των ονείρων» αποτελείται από έντεκα κεφάλαια που εκτός από τα όνειρα και τον σχολιασμό τους από τη συγγραφέα, περιλαμβάνουν επιγράμματα της Άρεντ, του Μπρεχτ και του Κάφκα. Όπως οι προφορικές ιστορίες που συνέλεξε η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στη μεταπολεμική Σοβιετική Ένωση, το έργο αυτό αποκαλύπτει με ξεχωριστό τρόπο την επίδραση των ολοκληρωτικών καθεστώτων στο συλλογικό ασυνείδητο. Τα όνειρα του βιβλίου αποκαλύπτουν πώς πολλοί Γερμανοί (Εβραίοι και μη) αναμετρήθηκαν βαθιά μέσα τους με την υποταγή στο καθεστώς, με την παράνοια και με τον αυτοοικτιρμό, ενώ στο «ξύπνιο» τους έκρυβαν αυτή την πάλη από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό τους.

Όπως ο εργοστασιάρχης Κύριος Σ., ο οποίος έβλεπε στον ύπνο του ότι τον επισκέπτεται ο Γκέμπελς αλλά του ήταν αδύνατον όσο κι αν επίπονα προσπαθούσε, να υψώσει ναζιστικά το χέρι, μέχρι που γίνεται κομμάτια η ραχοκοκαλιά του. «Είναι τόσο συνταρακτικά ξεκάθαρο που φαίνεται σχεδόν χυδαίο», σχολιάζει η συγγραφέας, κάτι που μάλλον ισχύει και για ένα άλλο όνειρο στο βιβλίο: «Ονειρευόμουν ότι πλέον δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου, παρά μόνο σε πλαίσιο χορωδίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μελέτη των ονείρων νεαρών κυρίως γυναικών του Βερολίνου που έβλεπαν στον ύπνο τους τον Χίτλερ ή τον Γκέρινγκ ως ερωτύλους που έβαζαν χέρι σε κορίτσια στο σινεμά,δείγμα της νοσηρά ερωτικής «επιρροής του Ναζισμού σε μεγάλο τμήμα του γυναικείου πληθυσμού στη Γερμανία», όπως παρατηρεί η Beradt.

Πιο περίεργα ακόμα ήταν τα όνειρα γυναικών που έμοιαζαν να αναζητούν πάνω απ' όλα διέξοδο από τη μοίρα της νοικοκυράς και κοινωνική αναγνώριση. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια γυναίκα η οποία έχει κατηγοριοποιηθεί ως Εβραία κατά το ένα τέταρτο, σύμφωνα με τη φυλετική νομοθεσία του καθεστώτος, βλέπει παρ΄ όλα αυτά στον ύπνο της ότι την κρατά από το χέρι ο Χίτλερ και κατεβαίνουν θριαμβευτικά μαζί μια πολυτελή σκάλα υποδοχής: «Κάτω μας περίμενε κόσμος, πιο πίσω έπαιζε μουσική μια μπάντα και ήμουν περήφανη κι ευτυχισμένη. Δεν τον πείραζε καθόλου τον Φύρερ μας να εμφανιστεί δημόσια μαζί μου».

Με στοιχεία από το New Yorker

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Βιβλίο / Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Μια συνομιλία με ιστορικές, γλωσσολογικές, πολιτιστικές όσο και πολιτικές προεκτάσεις με τον γνωστό Σκωτσέζο ακαδημαϊκό και ελληνιστή με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του πονήματος «Έλληνες - Μια παγκόσμια ιστορία» και στα ελληνικά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χρήματα δεν θα σου δώσουν ευτυχία ούτε status

Βιβλίο / Τα χρήματα δεν θα σου δώσουν ευτυχία ούτε status

Στο νέο βιβλίο του «Η επανάσταση του στάτους», ο Chuck Thompson υποστηρίζει ότι τα ταξικά σημαίνοντα έχουν αντιστραφεί, έτσι ώστε αυτό που κάποτε ήταν πολυτελές να είναι τώρα «εκτός», ενώ αυτό που κάποτε ήταν ή θεωρείτο χαμηλών προδιαγραφών να είναι τώρα trend. Ωραίοι ισχυρισμοί, αλλά κάτι ξεχνά...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι μάς κάνει να πονάμε;

Ιδέες / Τι κάνει τους ανθρώπους να πονούν;

Τι είναι στον πυρήνα του ο ανθρώπινος πόνος και γιατί η ιατρική γνωρίζει πολλά, αλλά όχι τα πάντα, ώστε να χρειαζόμαστε τα πολιτιστικά εργαλεία της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της τέχνης, προκειμένου να τον κατανοήσουμε: ένα σπουδαίο κείμενο του ακαδημαϊκού Rob Boddice, Ιστορικού του Πόνου, για την εμπειρία του πόνου, είτε αυτός είναι σωματικός είτε ψυχικός και συναισθηματικός.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μπορούν οι αλγόριθμοι να συμπεράνουν ποιός είναι εγκληματίας από τη φυσιογνωμία του;

Ιδέες / Σκοτεινή ΑΙ: Μπορούν οι αλγόριθμοι να συμπεράνουν ποιος είναι εγκληματίας από τη φυσιογνωμία του;

Πόσο ηθικό, επιστημονικό και έξυπνο είναι να συμπεραίνουμε –ακόμα και μέσω ΑΙ- την εγκληματική φύση των ανθρώπων από τη... φυσιογνωμία τους; Η Catherine Stinson, μεταδιδακτορική υπότροφος στη φιλοσοφία και την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κέντρο Επιστήμης και Σκέψης του Πανεπιστημίου της Βόννης, εξηγεί...
THE LIFO TEAM
Δήμητρα Κογκίδου: «Η ορθή χρήση της γλώσσας είναι μια πολιτική πράξη»

Ισότητα των φύλων / Δήμητρα Κογκίδου: «Η ορθή χρήση της γλώσσας είναι μια πολιτική πράξη»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης μιλά στο ampa για τον αντισεξιστικό, συμπεριληπτικό λόγο στην Ελλάδα σήμερα
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ
Maïa Mazaurette: «Δεν υπάρχει ούτε βιώσιμη ούτε ευτυχισμένη πατριαρχία»

Συνέντευξη / Maïa Mazaurette: «Δεν υπάρχει ούτε βιώσιμη ούτε ευτυχισμένη πατριαρχία»

Η διάσημη γαλλίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του φεμινισμού μιλά στο ampa, με αφορμή την παρουσία της στο 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη LIFO και το ampa.lifo.gr
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ