Πανωραία Καρανικολοπούλου-MacDonald: «Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα – ισοδυναμεί με πολλαπλασιαστική αξία»

Πανωραία Καρανικολοπούλου-MacDonald: «Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα. Αυτή ισοδυναμεί με πολλαπλασιαστική αξία» Facebook Twitter
H Πανωραία Καρανικολοπούλου-MacDonald είναι Chief People Officer του ομίλου Qualco.
0

— Θεωρείτε ότι είμαστε ή, έστω, ότι πλησιάζουμε σε μια κοινωνία που σέβεται και ενδυναμώνει τις γυναίκες;
Παρότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει αξιοσημείωτες κορυφές τα τελευταία χρόνια, θα τολμήσω να πω πως η κοινωνία δεν βρίσκεται ακόμα σε σημείο να τις ενδυναμώνει, γεγονός που αναδείχτηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο από το κίνημα #ΜeΤoo. Νομίζω πως όλοι μας υπήρξαμε μάρτυρες αδιανόητης έλλειψης σεβασμού προς τις γυναίκες, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως το αδύναμο φύλο.

Ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως μέσω ενός τέτοιου κινήματος αλλά και των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων μοιραία ήρθε η αναγνώριση του προβλήματος, την οποία πάντα ακολουθούν η αποδοχή και κυρίως η αλλαγή, η μεταστροφή προς μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο φύλων, όπου οι γυναίκες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Έτσι περνάμε από τη θεωρία, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, στην πράξη.

Η εξισορρόπηση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής καταλαμβάνει υψηλή θέση στην ατζέντα του ομίλου μέσω μιας στοχευμένης στρατηγικής που αποσκοπεί στη στήριξη της μητρότητας. Για εμάς, προτεραιότητα δεν είναι απλώς ο «εργαζόμενος» αλλά ο άνθρωπος.

— Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα μπορεί η καταγωγή, η εθνικότητα, το φύλο, η θρησκεία, να αποτελούν εμπόδιο όσον αφορά την επαγγελματική ανέλιξη; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι και ποια τα εμπόδια απέναντι στις προκλήσεις αυτές;
Δυστυχώς, η διαφορετικότητα εν γένει, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, εξακολουθούσε μέχρι πολύ πρόσφατα να αποτελεί τροχοπέδη τόσο στην επαγγελματική ανέλιξη όσο και στην προσωπική ζωή του ατόμου. Έχω καταλήξει πλέον πως επρόκειτο για ένα «καρκίνωμα» βαθιά ριζωμένο στον άνθρωπο, το οποίο αποτελούσε ένα παγιωμένο μέχρι πρότινος κοινωνικό φαινόμενο.

Όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία ενός εργασιακού χώρου συμπερίληψης και ισότητας. Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη στη σταδιακή αυτή μεταστροφή.

Ο Covid-19, καθώς και η επαγγελματική και κοινωνική απομόνωση που αυτός επέφερε, υπογράμμισε πληθώρα κακώς κειμένων. Κατέστησε πλέον σαφές ότι τελικά αξιολογούμαστε από το έργο που παράγουμε, τις αξίες και τη στάση μας, όχι από το φύλο ή την εθνικότητά μας. Η τηλεργασία ανέδειξε αυτήν τη συνθήκη, της έδωσε υπόσταση και ανάγκασε όλους ανεξαιρέτως να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα, στην οποία η διαφορετικότητα συνιστά πλούτο για κάθε επιχείρηση.

Η ποικιλομορφία, είτε μιλάμε για φύλο και εθνικότητα είτε για κουλτούρα και πεποιθήσεις, έχει έναν κοινό παρονομαστή σε κάθε έκφανσή της, τη διαφορετική οπτική γωνία που λειτουργεί παραγωγικά σε κάθε επίπεδο, από την αντίληψη των αναγκών της αγοράς και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πελάτη μέχρι τη συνοχή των ομάδων και την εταιρική ταυτότητα. Παράλληλα, βλέπουμε καθημερινά πληθώρα εταιρειών να κάνει λόγο για πολιτικές συμπερίληψης και διαφορετικότητας.

Είμαι βέβαιη πως η προθυμία υπάρχει. Ωστόσο, από ιδία εμπειρία, πιστεύω πως η εγκαθίδρυση μιας στιβαρής πολιτικής συμπερίληψης σε εταιρικό επίπεδο απαιτεί χρόνια. Χρειάζεται διαχρονική δέσμευση εκ μέρους της εκάστοτε εταιρείας κατά μήκος κάθε τμήματος και λειτουργίας, ενώ προϋποθέτει τη θεμελίωση ξεκάθαρης σύνδεσης της συμπερίληψης με την ανάπτυξη αλλά και τη σύσταση ανάλογης εταιρικής κουλτούρας. 

718
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

— Ποιες είναι οι θέσεις της εταιρείας απέναντι στη γυναικεία ενδυνάμωση, την ποικιλομορφία και τις ίσες ευκαιρίες εξέλιξης;
Η ποικιλομορφία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του τρόπου λειτουργίας και της φιλοσοφίας του ομίλου Qualco. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η διαφορετικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποδοτικότητα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ο πλουραλισμός συνιστά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που όχι μόνο ενισχύει αλλά θέτει και τις βάσεις για την καινοτομία.

Αυτή δεν έρχεται επ’ ουδενί με την ομοιομορφία. Στον όμιλο Qualco καθημερινά διαπιστώνουμε ότι οι αποτελεσματικές λύσεις, οι φρέσκιες ιδέες, ακόμα και οι νέες υπηρεσίες είναι προϊόν της πολυφωνίας, την οποία και ενθαρρύνουμε μέσω ενός πλαισίου ασφαλούς συμπερίληψης που προσφέρουμε στους ανθρώπους μας.

Η ύπαρξη ανθρώπων διαφορετικού υπόβαθρου και προοπτικής συντελεί στο να διαχειριζόμαστε την εκάστοτε κατάσταση με ανοιχτό τρόπο σκέψης, μέσα από την αξιολόγηση εναλλακτικών οπτικών. Παράλληλα, συμπεραίνουμε πως αυτός ο πλουραλισμός οδηγεί στην αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, διευρύνοντας τελικά τον ορίζοντα της δραστηριότητάς μας.

Στο ίδιο πλαίσιο της στήριξης της ποικιλομορφίας, κεντρικός πυλώνας της ανθρωποκεντρικής κουλτούρας που ήδη χαρακτηρίζει τον όμιλο είναι η ενδυνάμωση της γυναίκας. Στηρίζουμε έμπρακτα τη γυναίκα, εφαρμόζοντας μισθολογική ισότητα κατά μήκος όλων των εταιρειών και business units που μας απαρτίζουν, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ισότιμη αξιολόγηση και επιβράβευση.

Ωστόσο αυτά δεν συνιστούν καν την κορυφή του παγόβουνου. Όντας ένας όμιλος με την τεχνολογία στο DNA του, είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που οι γυναίκες απαρτίζουν σχεδόν το 50% των ανθρώπων μας, καταλαμβάνοντας το 67% των managerial θέσεων. Ωστόσο, ο σεβασμός είναι αυτός που κάνει τη διαφορά, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο σε κάθε πτυχή της προσέγγισής μας.

Η εξισορρόπηση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής καταλαμβάνει υψηλή θέση στην ατζέντα του ομίλου μέσω μιας στοχευμένης στρατηγικής που αποσκοπεί στη στήριξη της μητρότητας. Για εμάς, προτεραιότητα δεν είναι απλώς ο «εργαζόμενος» αλλά ο άνθρωπος.

— Ποιο θα ήταν το ιδανικό μήνυμα προς τις γυναίκες αλλά και τις εταιρείες ως προς τη διεκδίκηση και την ισότητα, στρατηγικά και κοινωνικά;
Όπως έχει καταστεί πλέον σαφές, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όντες μάρτυρες μίας εκ των πιο σημαντικών κοινωνικών μεταστροφών τα τελευταία χρόνια, ενός μετασχηματισμού που θα αγκαλιάσει την ποικιλομορφία και την ισότητα. Μια κοινωνία με αρχές έρχεται να ξεδιπλωθεί μπροστά μας, στην οποία ο πλουραλισμός δεν θα αποτελεί πια απευκταία συνθήκη αλλά ιδεατή σε κοινωνικό επίπεδο, αποτελώντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επαγγελματικό.

Σε επιχειρηματικό πλαίσιο, έχει αποδειχτεί ήδη πως οι οργανισμοί απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη σε ένα περιβάλλον διαφορετικότητας και συμπερίληψης, όπως η ανάδειξη της αξιοκρατικής κουλτούρας, η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων ανθρώπων και η ενίσχυση της δέσμευσης των εργαζομένων. Το μήνυμά μου στις επιχειρήσεις είναι το εξής: «Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα. Αυτή ισοδυναμεί με πολλαπλασιαστική αξία, ούσα ο απόλυτος μονόδρομος για έναν ανταγωνιστικό οργανισμό».

Όσο για τις γυναίκες; «Τώρα είναι η ιδανική στιγμή να μιλήσετε, να διεκδικήσετε και να πετύχετε. Τώρα είναι η στιγμή που πλησιάζουμε πιο κοντά από ποτέ σε μια κοινωνία έτοιμη να σας ακούσει, να σας υποστηρίξει και να σας σεβαστεί σε κάθε επίπεδο».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμητρα Κογκίδου: «Η ορθή χρήση της γλώσσας είναι μια πολιτική πράξη»

Ισότητα των φύλων / Δήμητρα Κογκίδου: «Η ορθή χρήση της γλώσσας είναι μια πολιτική πράξη»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης μιλά στο ampa για τον αντισεξιστικό, συμπεριληπτικό λόγο στην Ελλάδα σήμερα
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ
Αλεξάντρ Λακρουά: «Να ξαναδούμε τον έρωτα ως μια υψηλή τέχνη»

Ιδέες / Αλεξάντρ Λακρουά: «Να ξαναδούμε τον έρωτα ως μια υψηλή τέχνη»

Μια απολαυστική, «αγαπησιάρικη» συζήτηση με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο, φιλόσοφο και διευθυντή σύνταξης του περιοδικού «Philosophie» για την αγάπη, τον έρωτα και άλλα «δαιμόνια» με αφορμή την παρουσία του στο 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο (27-28/5).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Maïa Mazaurette: «Δεν υπάρχει ούτε βιώσιμη ούτε ευτυχισμένη πατριαρχία»

Συνέντευξη / Maïa Mazaurette: «Δεν υπάρχει ούτε βιώσιμη ούτε ευτυχισμένη πατριαρχία»

Η διάσημη γαλλίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του φεμινισμού μιλά στο ampa, με αφορμή την παρουσία της στο 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη LIFO και το ampa.lifo.gr
THE LIFO TEAM
Ξενοφών Διον. Μουσάς: «Ο άνθρωπος, τη στιγμή που γεννιέται, περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της ζωής του»

Ιδέες / Ξενοφών Διον. Μουσάς: «Ο άνθρωπος, τη στιγμή που γεννιέται, περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της ζωής του»

Εννέα διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής απαντούν στο ερώτημα: «Ζούμε στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας;».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Ερηνάκης: «Η ύστερη νεωτερικότητα έχει εξελιχθεί σε αδιέξοδη παθογένεια στασιμότητας»

Ιδέες / Νίκος Ερηνάκης: «Η ύστερη νεωτερικότητα έχει εξελιχθεί σε αδιέξοδη παθογένεια στασιμότητας»

Εννέα διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής απαντούν στο ερώτημα: «Ζούμε στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας;».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ