Ατοπικό έκζεμα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ατοπικό έκζεμα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ατοπικού εκζέματος και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που το ακολουθούν. Φαγούρα, τραβήγματα, κνησμός, πολύ ξηρό δέρμα μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά, εκτός και αν μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε σωστά και αποτελεσματικά. Όμως τι ακριβώς είναι το ατοπικό έκζεμα και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη;

Το ατοπικό έκζεμα, πιο γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια χρόνια και αλλεργική κατάσταση που κάνει την εμφάνισή της με κόκκινες πλάκες και κνησμό. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να καταπραΰνουμε τον κνησμό, πρέπει να αποκατασταθεί η προστατευτική λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

"Περίεργο" δέρμα στο πρόσωπο

Όπως είπαμε ατοπικό έκζεμα ουσιαστικά σημαίνει πολύ ξηρό δέρμα κυρίως στο πρόσωπο, που προκαλεί τραβήγματα και κνησμό. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζει φολίδες και κάποιες άλλες άγριες κόκκινες πλάκες. Η κατάσταση μπορεί να γίνει αφόρητη καθώς υπάρχει το δυσάρεστο συναίσθημα του μόνιμου ερεθισμού, της ενόχλησης και της αίσθησης ότι έχεις "περίεργο" δέρμα. Και σαν αποτέλεσμα, ειδικά όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την προσωπική ευεξία, όσο και την κοινωνική συμπεριφορά.

 

ΑΙΤΙΑ

Μια χρόνια κατάσταση υπό έλεγχο

Χρόνιο και αλλεργικό, το ατοπικό έκζεμα κάνει την εμφάνισή του σε άτομα με σχετική γενετική διάθεση. Όταν από το δέρμα λείπουν λιπίδια, ο φραγμός του αλλοιώνεται, άρα γίνεται ευάλωτο σε ερεθισμούς και αλλεργιογόνα. Κάποιοι άλλοι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ατοπικού εκζέματος είναι τα ακάρεα σκόνης, η γύρη, τα ζώα και η ρύπανση. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Προτεραιότητα: καταπράϋνση του κνησμού

Μπορεί το ξύσιμο να ανακουφίζει προσωρινά τον κνησμό, όμως το μόνο που κάνει τελικά είναι να διατηρεί το ατοπικό έκζεμα, καθώς η αλλοίωση του δέρματος απλά επιδεινώνεται. Για να μπορέσουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ατοπίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταπραΰνουμε τον κνησμό. Για το λόγο αυτό πρέπει να υιοθετήσετε μερικές πολύ σημαντικές πρακτικές:

  • Πλύνετε το πρόσωπό σας με προϊόν καθαρισμού κατά των ερεθισμών, εμπλουτισμένο με λιπίδια.
  • Χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση, ένα μαλακτικό σώματος. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού μανδύα, στην αναδόμηση του επιδερμικού φραγμού και στον περιορισμό της εισχώρησης στοιχείων ερεθισμού.
  • Επίσης θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με ιαματικό νερό για να καταπραΰνετε τον κνησμό, να καθαρίσετε το δέρμα αλλά και να προλάβετε τυχόν δευτερογενείς μολύνσεις.

Και φυσικά, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το ατοπικό έκζεμα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» η Ολυμπία Οδός στα Mobility Awards 2021

Επιχειρείν/Market / «Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» η Ολυμπία Οδός στα Mobility Awards 2021

Μια ιδιαίτερη διάκριση απέσπασε η Ολυμπία Οδός, καθώς αναδείχθηκε «Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» (“Motorway of the year”) στη διοργάνωση Mobility Awards 2021, στο πλαίσιο της οποίας κέρδισε έξι (6) βραβεία.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ